48χρονη Λαρισαία, σπούδασε με την κόρη της ενώ διάβαζε με τα παιδιά της

48χρονη Λαρισαία, σπούδασε με την κόρη της ενώ διάβαζε με τα παιδιά της

Αργιθεάτισσα και νυν Λαρισαία η Ροδάνθη Τσιβόλα - Μπεργιάννη είναι ένα ακόμα ζωντανό παράδειγμα ανθρώπου που μπόρεσε και σπούδασε σε προχωρημένη ηλικία και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχοντας την αμέριστη στήριξη και πάντα στο πλευρό της την οικογένειά της, αλλά και συγγενείς, φίλους και συμφοιτητές της, οι οποίοι τη θαυμάζουν για το πείσμα και τη θέλησή της να εκπληρώσει το όνειρό της.

Παρά τις δυσκολίες, καθώς έπρεπε να συνδυάσει οικογένεια, δουλειά και σπουδές, ποτέ δεν σκέφτηκε να τα παρατήσει. Απλά κάποιες φορές υπήρξαν διαλείμματα και μόλις τακτοποιούνταν οι εκκρεμότητες, η προσπάθεια συνεχιζόταν. Σκαλί σκαλί, ο πήχης ανέβαινε σταδιακά κι ενώ ξεκίνησε για να αποκτήσει απολυτήριο Γυμνασίου, σήμερα διαβάζει για το μεταπτυχιακό της στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Η Ροδάνθη Τσιβόλα - Μπεργιάννη, αφού παντρεύτηκε και μεγάλωσε δύο παιδιά, αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό της και να σπουδάσει. Εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα εγγράφηκε στο (νυχτερινό) Εσπερινό Γυμνάσιο, το οποίο ολοκλήρωσε το 2004. Μετά από ένα διάλειμμα, λόγω αυξημένων επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων (στο μεταξύ είχε έρθει και το τρίτο παιδί), το 2009 γράφτηκε στο νυχτερινό ΕΠΑΛ, ενώ την ίδια χρονιά προσελήφθη στον Δήμο Λαρισαίων, με αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνουν πιο εύκολα για εκείνη. Το 2013 πήρε τη μεγάλη απόφαση: Έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και εισήχθη στο Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Λαμίας. Λόγω απόστασης επιδίωξε και πέτυχε τη μεταγραφή της στο ΤΕΙ Λάρισας όπου ξεκίνησε να φοιτά το 2014, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές της μέσα στα χρονικά πλαίσια και πρόσφατα πήρε το πτυχίο της. Στην τελετή αποφοίτησης ευτύχησε να έχει δίπλα της τα τρία της παιδιά και τον σύζυγό της, οι οποίοι καμάρωσαν για τα κατορθώματα της μητέρας και συζύγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο ΤΕΙ Λάρισας διάβαζε μαζί με την κόρη της Αλεξάνδρα, η οποία σπουδάζει στη Σχολή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μάλιστα, λόγω συγγένειας των μαθημάτων υπήρξε και οικογενειακή συνεργασία!

Φυσικά η προσπάθεια της Ροδάνθης δεν σταμάτησε με την απόκτηση του πτυχίου της. Ξεκίνησε πρόσφατα μεταπτυχιακό στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, στο αντικείμενο «Διοίκηση Έργων και Προγραμμάτων» διάρκειας τριών εξαμήνων με την πτυχιακή εργασία.

ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ροδάνθη εμφανώς συγκινημένη αφιερώνει την εκπαιδευτική της εξέλιξη στην οικογένειά της, κυρίως στον σύζυγό της Γιώργο, ο οποίος τη στήριζε και τη στηρίζει δυναμικά όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και στην πράξη, αλλά και τα παιδιά της καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών της που έδειχναν κατανόηση στις δύσκολες στιγμές (κυρίως στις εξεταστικές, όταν απαιτούνταν αμέτρητες ώρες διαβάσματος).

Είναι βέβαιο ότι με την προσπάθειά της η Ροδάνθη έστελνε ταυτόχρονα μήνυμα επιμονής και υπομονής και στα τρία της παιδιά, προκειμένου να επενδύσουν στη μόρφωση αλλά και πως τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να το θέλεις πραγματικά και να μην διστάζεις να κυνηγάς τα όνειρά σου.

Μήνυμα προτροπής να πράξουν το ίδιο στέλνει και στις γυναίκες που για διάφορους λόγους δεν ολοκλήρωσαν το σχολείο ή δεν σπούδασαν. «Ποτέ δεν είναι αργά. Να το τολμήσουν και να ξέρουν ότι θα έχουν δίπλα τους όλους όσοι τους αγαπούν».

Γ. Ρούστας

Πηγή
www.eleftheria.gr