Μοναξιά και αίσθηση ανυπαρξίας - Η ψυχολόγος Κατερίνα Ζησοπούλου μας ενημερώνει

Μοναξιά και αίσθηση ανυπαρξίας - Η ψυχολόγος Κατερίνα Ζησοπούλου μας ενημερώνει

Τι είναι, πότε συμβαίνει, πώς μπορούμε να τη διαχειριστούμε
Η λέξη μοναξιά και οι προεκτάσεις της έννοιάς της, τόσο στην εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης που ζούμε, όσο και τα προηγούμενα χρόνια, μάς προκαλεί συναισθήματα φόβου και για πολλούς από εμάς ισοδυναμεί με μια επώδυνη κατάσταση θλίψης.

Μοναξιά και αίσθηση ανυπαρξίας
Η μοναξιά -σε αντίθεση με τη μοναχικότητα-  πολλές φορές συνδέεται με την απόρριψη και την ανυπαρξία. «Δεν υπάρχω για κανέναν» είναι πολλές φορές η ερμηνεία που δίνεται για το αίσθημα της μοναξιάς που είναι βαθιά υποκειμενικό και βιώνεται διαφορετικά.

«Δεν υπάρχω για κανέναν» στην ουσία σημαίνει «δεν μπορώ να επικοινωνήσω με κανέναν», διότι δεν μπορώ να συνδεθώ με κανέναν μέσω της κατανόησης του δικού μου βιώματος, της δικής μου ζωής.  Δεν μπορώ να συνδεθώ ούτε με τον κόσμο, ούτε με τους άλλους, αλλά ούτε ακόμα και με τον ίδιο μου τον εαυτό και τη ζωή.

Νιώθω ένα συναίσθημα απομόνωσης που δεν μπορώ εύκολα να το διαχειριστώ. Αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του βιώματος της μοναξιάς.

«Νιώθω μοναξιά» σε αυτή την περίπτωση ισοδυναμεί με το «νιώθω ένα εσωτερικό κενό».

Επειδή η μοναξιά μπορεί να βιωθεί ως μια εμπειρία που σε συντρίβει, χρειάζεται να μάθουμε να εκτιμάμε τη μοναχικότητά μας. Η μοναχικότητα μάς προσφέρει την ευκαιρία να συνδεθούμε με τα πράγματα που είναι σημαντικά για εμάς βρίσκοντας ένα τρόπο να συνεισφέρουμε στον κόσμο.

«Ποτέ να μην υποφέρουμε από τη μοναξιά με έναν καταστροφικό τρόπο, αλλά πάντα να ωριμάζουμε μέσα σε αυτή» κάνοντάς τη μια «θετική εμπειρία μοναχικότητας και επανασύνδεσης».

Τελικά μπορώ να αντέξω τη μοναξιά μου;
«Μπορώ να την αντέξω αν δεν τη βιώσω με έναν επώδυνο τρόπο αλλά αν την δω σαν ένα μήνυμα που μου λέει ότι χρειάζεται να ξαναβρώ τη σύνδεση με τους ανθρώπους, με τον εαυτό μου και με τη ζωή μου.»

Μπορώ να την αντέξω αν την μετουσιώσω σε μοναχικότητα και τη δω σαν ευκαιρία να έρθω σε επαφή με τον εαυτό μου και τις ανάγκες του.
Όταν εστιάσω συνειδητά σε αυτό που έχω ανάγκη, αυθόρμητα κινούμαι προς τις δημιουργικές δυνατότητες που έχω για να καλύψω αυτή την ανάγκη.

«Το αίσθημα της μοναξιάς είναι βαθύ και ουσιαστικό και ανεξάρτητο από το αν ζει κάποιος μόνος ή όχι.»

Οι άνθρωποι που νιώθουν μόνοι συχνά παλεύουν με τις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη, που τους καθιστούν ανασφαλείς και απαισιόδοξους όσον αφορά την ικανότητά τους να δημιουργούν ουσιώδεις διαπροσωπικές σχέσεις.

Η μοναξιά είναι μια χρόνια κατάσταση που εξαντλεί συναισθηματικά και ψυχολογικά το άτομο. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, η μοναξιά δεν είναι απλώς η συνέπεια του να μην έχει κάποιος φίλους. Είναι ένα βαθύτερο πρόβλημα που προκαλείται από σκέψεις και αισθήματα ανεπάρκειας, ατέλειας και ντροπής. Επιπλέον, οι πάσχοντες συχνά νιώθουν ότι είναι ζοφερές οι προοπτικές να βρουν συντροφιά, να δημιουργήσουν κοινωνικούς δεσμούς και να αποκτήσουν υποστηρικτικές σχέσεις.

Οι μοναχικοί άνθρωποι συχνά υποφέρουν σιωπηρά και σε πολλές περιπτώσεις κρύβουν την μοναξιά τους πίσω από ένα προσωπείο φυσιολογικότητας. Μπορεί να χαμογελούν και να μοιάζουν να διασκεδάζουν, αλλά μέσα τους να νιώθουν ολομόναχοι. Γιατί όμως νιώθουν έτσι;

Οι αιτίες της μοναξιάς είναι ποικίλες και πολυδιάστατες, και συμπεριλαμβάνουν κοινωνικούς, ψυχολογικούς και σωματικούς παράγοντες που συχνά ανάγονται στην παιδική ηλικία.

«Αν, για παράδειγμα, δεν αναπτυχθεί ουσιαστικό δέσιμο ανάμεσα στο παιδί και στους γονείς και/ή τους παππούδες, η μοναξιά καραδοκεί μετά την ενηλικίωση. Το ίδιο και όταν το παιδί πέσει νωρίς στη ζωή θύμα παραμέλησης, κακοποίησης ή εγκατάλειψης».



Μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν τους πάσχοντες:
1. Εντοπίστε τις εσωτερικές φωνές που σας σαμποτάρουν. Ο τρόπος που σκέφτεται το άτομο για τον εαυτό του μπορεί ακούσια να το υπονομεύει. Επιζήμιες είναι οι σκέψεις όπως «μακάρι να είχα χιούμορ και κάτι ενδιαφέρον να πω», «είμαι πολύ χοντρός (-ή), άσχημος (-ή) για να θέλει κάποιος να βγει μαζί μου», «σιγά μην καταλάβουν τι θέλω να πω».

2. Αντικαταστήστε τις αρνητικές φωνές με θετικές. Όποτε ξεπηδά στο μυαλό σας μια αρνητική σκέψη, να τη διακόπτετε και να σκέφτεστε μια θετική. Παραδείγματος χάριν, «είμαι μια χαρά άνθρωπος», «είμαι αγαπητός (-ή) όπως είμαι», «αξίζω να έχω αγάπη, φίλους και υποστήριξη στη ζωή μου», «είμαι αυτός που είμαι και σ’ όποιον αρέσω».

3. Αντισταθείτε στην παρόρμηση της απομόνωσης. Η απομόνωση επιβεβαιώνει τους φόβους σας ότι δεν αξίζετε αγάπη και υποστήριξη. Μερικές φορές πρέπει να πιέζετε τον εαυτό σας για να κάνει αυτό που φοβάται. Φροντίστε λοιπόν να συμμετέχετε στις κοινωνικές εκδηλώσεις (π.χ. του σχολείου, της δουλειάς, της γειτονιάς, του δήμου κ.λπ.).

4. Απομακρυνθείτε από τις τοξικές σχέσεις. Αν έχετε στη ζωή σας άτομα που συνηθίζουν να σας μειώνουν με τα σχόλια και/ή τη συμπεριφορά τους, πρέπει να τα παραμερίσετε για να αφήσετε χώρο για ανθρώπους που θα σας κάνουν να νιώθετε καλά για τον εαυτό σας. Μη διατηρείτε τις τοξικές σχέσεις φοβούμενοι ότι δίχως αυτές θα νιώσετε ακόμα χειρότερη μοναξιά. Να θυμάστε ότι στην πραγματικότητα οι σχέσεις αυτές την καλλιεργούν και την εντείνουν.

5. Καλλιεργήστε τις υπάρχουσες θετικές σχέσεις σας. Ακόμα κι ένα καλοπροαίρετο άτομο να γνωρίζετε, είναι αρκετό για να αρχίσετε (πάρτε, π.χ., τηλέφωνο κάποιο συγγενή ή γνωστό που σας είχε τηλεφωνήσει για να δει τι κάνετε). Μην υποτιμάτε τη σημασία όσων έχετε να προσφέρετε.

6. Ανοιχτείτε και διακινδυνεύστε. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι ευάλωτος, εξωτερικεύοντας τις εμπειρίες, τα συναισθήματα, τις αναμνήσεις, τα όνειρα, τις επιθυμίες σας κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσετε να νιώθετε ότι οι άλλοι σας γνωρίζουν καλύτερα και σας καταλαβαίνουν.

7. Ζητήστε αυτό που στ’ αλήθεια χρειάζεστε. Πείτε στους άλλους τι χρειάζεστε για να μειωθεί η μοναξιά σας. Οι αληθινοί φίλοι έχουν την τάση να ανταποκρίνονται αμέσως στα μηνύματα για βοήθεια και στήριξη. Δοκιμάστε το και μπορεί να εκπλαγείτε.

8. Γίνετε εθελοντές. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως όταν προσφέρουμε στους άλλους βελτιώνεται η ψυχική υγεία μας, αφού χαιρόμαστε με τη χαρά τους και ταυτοχρόνως νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Ειδικά για τους μοναχικούς ανθρώπους, η ευσπλαχνία θα δράσει αμφίδρομα, αφού τα «ευχαριστώ» που θα ακούσουν είναι αρκετά για να τονώσουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους και δεν πειράζει καθόλου που η προσφορά τους θα έχει και λίγο εγωιστικά κίνητρα.

9. Φροντίστε τις βασικές ανάγκες σας. Η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος και η συστηματική άσκηση έχουν ζωτική σημασία (και) για την ψυχική υγεία. Αν δεν φροντίζετε τις βασικές ανάγκες σας, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ενταθούν τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνετε. Προσπαθήστε, λοιπόν, να μη μένετε ξάγρυπνοι τις νύχτες αλλά ούτε και να είστε όλη μέρα στο κρεβάτι, να μην παραλείπετε γεύματα, να πηγαίνετε καθημερινά για περπάτημα αντί να κάθεστε ακίνητοι μπροστά στην τηλεόραση, καθώς και να μαγειρεύετε θρεπτικό φαγητό αντί να τρώτε ό,τι βρίσκετε μπροστά σας.

10. Προσέξτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν και μοιάζουν ιδανικά για παρέα και φίλους, δεν υπάρχει κάτι χειρότερο για τους μοναχικούς ανθρώπους από το να βλέπουν πόσο καλά περνούν οι άλλοι. Προσπαθήστε λοιπόν να διατηρήσετε την επαφή με κάποιους φίλους και συγγενείς μέσω Facebook, Twitter κ.λπ. αλλά χωρίς να ελέγχετε τι κάνουν οι άλλοι. Να αποφεύγετε επίσης να συγκρίνετε τον εαυτό σας και τη ζωή σας με τους διαδικτυακούς σας φίλους.

11. Ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό. Η συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να ξεπεράσετε τις αυτό-μειωτικές συμπεριφορές που επιδεινώνουν τη μοναξιά σας και σας εμποδίζουν να ζήσετε τη ζωή που θέλετε.

Μερικά λόγια για την Κατερίνα Ζησοπούλου
Η Κατερίνα Ζησοπούλου είναι Ψυχολόγος και HRConsultant με εργασιακή εμπειρία σε φορείς Ψυχικής Υγείας και  επιχειρήσεις της Ελληνικής Αγοράς.

Σπουδές :
- Πτυχίο στην Ψυχολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Αθήνας,
- Μεταπτυχιακό στο ίδιο Πανεπιστήμιο στην Οργανωτική και Οικονομική Ψυχολογία,
- Εξειδίκευση στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού καθώς και στο Leadership από το Πανεπιστήμιο του Harvard

Με στόχο τη συνεχή ενημέρωση πάνω στις εξελίξεις του κλάδου έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα Συμβουλευτικής Ψυχικής Υγείας αναγνωρισμένα από την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.), ενώ τέλος είναι Τακτικό Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.).

Υπηρεσίες
Παρέχοντας υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, με εμπιστοσύνη και συνέπεια, όραμα του γραφείου είναι η βοήθεια στους Ανθρώπους έτσι ώστε να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον εαυτό τους, καθώς και η αναγνώριση ως η εξειδικευμένη εταιρία παροχής Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού που θα συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη των Ελληνικών Επιχειρήσεων.

Αναλυτικά:


Συμβουλευτικές Υπηρεσίες &Ψυχολογική Υποστήριξη
⦁ Φοβίες, Ψυχαναγκαστική Συμπεριφορά, Ψυχοσωματικά Προβλήματα
⦁ Απώλεια – Αποχωρισμός
⦁ Θλίψη - Κατάθλιψη
⦁ Οικογενειακά Θέματα, Συμβουλευτική Ζευγαριών, Συμβουλευτική Γονέων
⦁ Διαταραχές προσωπικότητας
⦁ Διαχείριση Άγχους, Κρίσεις Πανικού
⦁ Διατροφικές Διαταραχές
⦁ Personal Life Coaching


Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού – HRConsulting
⦁ Στελέχωση Θέσεων Επιχειρήσεων σε τομείς Ανθρώπινου Δυναμικού, Πωλήσεων, Βιομηχανίας και Logistics, Τουρισμού, Εξυπηρέτησης Πελατών, Λιανικού Εμπορίου, Οικονομίας και Λογιστικής
⦁ Επιλογή προσωπικού - Recruitment process outsourcing (RPO)
⦁ Εκπαίδευση σε διαφορετικές θεματικές όπως: Διαχείριση& Αξιολόγηση Προσωπικού, Ανάπτυξη Κινήτρων, Υγιεινή και Ασφάλεια, Εξυπηρέτηση Πελάτη, Ψυχολογία Καταναλωτή, Διαχείριση Χρόνου, Βασικές Αρχές Management (Training και Workshops)
⦁ Προσωπικές Συναντήσεις Καθοδήγησης Εργαζομένων(PersonalCoaching)
⦁ Συστήματα Αξιολόγησης της Απόδοσης Εργαζομένων
⦁ Outsourcing &Υπηρεσίες Μισθοδοσίας
⦁ Υπηρεσίες In House



Επικοινωνία:
Ογλ 3Α΄, Λάρισα
Τηλ: 2410 554304
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.r

www.katerinazisopoulou.gr

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του site μας και τη βελτίωση της online εμπειρία σας.
Πατήστε "Αποδοχή Cookies" για να συνεχίσετε ή επιλέξτε "Περισσότερες πληροφορίες" για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τα cookies.