Ο Ορέστης Σίμης απαντά στις ερωτήσεις μας για θέματα που αφορούν τη θέρμανση και το τζάκι

Ο Ορέστης Σίμης απαντά στις ερωτήσεις μας για θέματα που αφορούν τη θέρμανση και το τζάκι

To vreslarisa.gr επισκέφτηκε το κατάστημα ειδών τζακιού Home Heating (Τέρμα Καραθάνου και Θέτιδος γωνία) και o κ. Ορέστης Σίμης απάντησε στις ερωτήσεις μας σε ότι αφορά το τζάκι.

Τα τελευταία χρόνια ακούγεται όλο και περισσότερο το ενεργειακό τζάκι. Αλήθεια τι είναι το ενεργειακό τζάκι και ποιες οι διαφορές του από το απλό παραδοσιακό?

Ενεργειακό τζάκι είναι αυτό που εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ενέργεια που μας αποδίδει η παρεχόμενη καύσιμη ύλη που στην προκειμένη περίπτωση είναι το ξύλο. Για να καταλάβουμε την διαφορά ενός ενεργειακού τζακιού με ένα απλό παραδοσιακό τζάκι και για να γίνει κατανοητό θα σας δώσω ένα παράδειγμα που θα το απλοποιήσει. Σε ένα παραδοσιακό τζάκι η θερμική του απόδοση φτάνει το 15% με 20% ενώ στο ενεργειακό 75% με 80%. Αυτό σημαίνει πως εάν η παρεχόμενη καύσιμη ύλη (ξύλο) που μας αποδίδει την ενέργεια στην μία περίπτωση θα μας αποδώσει στον χώρο μας 15 από τις 100 θερμίδες (οι υπόλοιπες 85 χάνονται στην ατμόσφαιρα μέσω της καμινάδας) ενώ στην περίπτωση του ενεργειακού τζακιού η ίδια ποσότητα καύσιμης ύλης θα μας αποδώσει στον χώρο μας 75 από της 100 θερμίδες. Με απλά λόγια ενεργειακό τζάκι είναι αυτό που περιορίζει την απώλεια της θερμικής ενέργειας και εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο ποσοστό της αποδίδοντας το στον χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε.Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα ενεργειακά τζάκια ζεσταίνουν περισσότερο από τα τζάκια με πυρότουβλο ή τα μαντεμένια τζάκια. Να κάνω παραδοσιακό ή ενεργειακό τζάκι για να έχω περισσότερη ζέστη;

Βασικά είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι το ενεργειακό τζάκι δεν το καθορίζει το πυρότουβλο ή το μαντέμι αλλά η πιστοποιημένη θερμική του απόδοση από επίσημα ενεργειακά εργαστήρια. Ενεργειακό τζάκι θα πρέπει να θεωρείται το τζάκι που έχει πιστοποιημένη θερμική απόδοση άνω του 70% τουλάχιστον. Επίσης τα ενεργειακά τζάκια είναι κλειστού τύπου  (με πόρτα) καθώς μέσω της πλήρους ελεγχόμενης καύσης καταφέρνει να εκμεταλλευτή στο μέγιστο βαθμό όπως σας εξήγησα παραπάνω την θερμική ενέργεια που θα μας αποδώσει στον χώρο μας. Στην ερώτηση να κάνω ενεργειακό ή παραδοσιακό τζάκι θα σας απαντήσω πως εάν ο λόγος που κάποιος θέλει να εγκαταστήσει ένα τζάκι στην οικία του με βασικό ζητούμενο να  την ζεστάνει, το ενεργειακό τζάκι είναι μονόδρομος για όλους τους λόγους που σας εξήγησα παραπάνω.


Τι είναι πιο οικονομικό για ένα νοικοκυριό? Ενεργειακό τζάκι, τζάκι με πυρότουβλο ή μαντεμένιο τζάκι;

Η πλέον οικονομική μορφή θέρμανσης από επίσημα στοιχεία και μετρήσεις είναι το ενεργειακό τζάκι κλειστού τύπου με πόρτα είτε είναι εσωτερικά με πυρότουβλο είτε με μαντέμι αρκεί να είναι πιστοποιημένο από επίσημο οργανισμό και με θερμική απόδοση άνω του 70%.


Μπορώ να μετατρέψω το απλό παραδοσιακό τζάκι σε ενεργειακό?

Βεβαίως. Υπάρχουν ειδικές ενεργειακές ένθετες εστίες οι οποίες στην ουσία κουμπώνουν στα παλιά μη ενεργειακά παραδοσιακά τζάκια και αυτομάτως μετατρέπουν το τζάκι σε ενεργειακό με αποδόσεις άνω του 70% σε σχέση με το 15% που μας αποδίδει ένα παραδοσιακό τζάκι ανοικτού τύπου. Δηλαδή αυτόματα με χαμηλό κόστος και σχεδόν μηδενικές αλλαγές στον παλιό μας τζάκι μπορούμε να μετατρέψουμε την παλιά μας εστία σε μια καινούργια ενεργειακή υψηλής θερμικής απόδοσης.


Υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης του τζακιού με σώματα καλοριφέρ?

Οι ενεργειακές εστίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τις αερόθερμες οι οποίες μας ζεσταίνουν τον χώρο μας με την προώθηση ζεστού αέρα και τις υδραυλικές (εστίες καλοριφέρ) οι οποίες μας ζεσταίνουν τον χώρο μας μέσω του δικτύου των σωμάτων που υπάρχει ήδη στις οικίες. Επίσης η εγκατάσταση μιας υδραυλικής  εστίας καλοριφέρ μπορεί να μας παρέχει πέρα από την θέρμανση και ζεστά νερά χρήσης είτε για μπάνιο είτε για άλλες δουλειές που έχει κάθε οικία.


Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε ή να συντηρούμε το τζάκι μας?

Το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε το τζάκι μας εξαρτάται από την χρήση. Αυτό που θα πρέπει να ξέρει ό κάθε χρήστης τζακιού είναι πώς όσο πιο καθαρός από στάχτες είναι ο χώρος καύσης, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα επιτυχαίνει η εστία του και σε θερμική απόδοση αλλά και μεγαλύτερη οικονομία σε ξύλο. Οπότε εγώ πρώτα σαν χρήστης, μετά ως εγκαταστάτης τεχνικός και τρίτον έως έμπορος θα πρότεινα στον κάθε χρήστη τζακιού να προγραμματίζει ανάλογα με την χρήση του τζακιού του να κρατάει την εστία του όσο ποιο καθαρή γίνεται γιατί όσο ποιο συχνά καθαρίζεις την εστία τόσο μειώνεται και ό χρόνος που απαιτείται για αυτή.


Επιβάλλεται ο καθαρισμός της καμινάδας και εάν ναι, πόσο συχνά;

Ο καθαρισμός την καμινάδας είναι απαραίτητος στην ετήσια συντήρηση της εστίας ειδικά για τον χρήστη που έχει το τζάκι ως βασική πηγή θέρμανσης της οικίας του. Η καθαρή καμινάδα βοηθάει την εστία καθώς τα καυσαέρια αποβάλλονται με ομαλό τρόπο με αποτέλεσμα μια ομαλή καύση του τζακιού. Μια καθαρή καμινάδα έχει ως αποτέλεσμα ένα απροβλημάτιστο τζάκι.


Ποιά είναι τα πιο κατάλληλα ξύλα για το τζάκι μου;

Τα καταλληλότερα ξύλα για τζάκι είναι αυτά που έχουν χαμηλή υγρασία. Τα λεγόμενα ξερά. Καλό θα είναι για τον κάθε χρήστη να προμηθεύεται ξύλα που έχουν κοπεί την περσινή χρονιά καθώς έχουν προλάβει να αποβάλλουν την υγρασία που έχουν τα φρεσκοκομμένα ξύλα ή να αποθηκεύουν όσοι έχουν την δυνατότητα τα ξύλα της φετινής χρονιάς για να τα κάψουν την επόμενη.


Πώς καθαρίζουμε το κρύσταλλο της εστίας από το τζάκι όταν μαυρίζει;

Το κρύσταλλο της εστίας καθαρίζεται με κοινά καθαριστικά τζαμιών και χαρτί. Για μαυρίλες που επιμένουν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την υπάρχουσα στάχτη της εστίας τρίβοντας με αυτή την μαυρίλα που επιμένει και εάν ακόμη και αυτό δεν αποδώσει μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χοντρό σύρμα κουζίνας με απαλές κινήσεις αρκεί το κρύσταλλο της εστίας να είναι κεραμικό υψηλής αντοχής.


Έχω ένα τζάκι που καπνίζει..Κατ'αρχάς γιατί καπνίζει? Πως μπορώ να λύσω το πρόβλημά μου;

Σε ένα τζάκι που καπνίζει θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε την αιτία που καπνίζει. Οι ποιο κοινές αιτίες που μπορεί να καπνίζει ένα τζάκι είναι :

- βρώμικη καμινάδα οπότε θα πρέπει να προγραμματίσουμε καθαρισμό της

- βρώμικος θάλαμος καύσης ο οποίος επίσης θα πρέπει να καθαριστεί

- ανεπαρκής αέρας καύσης οπότε θα πρέπει να δώσουμε επιπλέον οξυγόνο στην εστία για την καύση.

Αυτά θα πρέπει να ελέγξει ο κάθε χρήστης είτε μόνος είτε με την βοήθεια κάποιου εξουσιοδοτημένου συνεργείου. Είναι βασικό για τον κάθε υποψήφιο χρήστη τζακιού να επιλέξει έναν υπεύθυνο επαγγελματία για την αγορά και εγκατάσταση του τζακιού καθώς αυτός θα του παρέχει την πιθανή υποστήριξη που μπορεί να χρειαστεί στην πορεία.


Ανησυχώ επειδή έχω μικρά παιδιά στο σπίτι, υπάρχει περίπτωση να τους δημιουργηθούν αναπνευστικά προβλήματα ενώ το τζάκι είναι αναμμένο ή όταν το καθαρίζουμε?

Ένα τζάκι πιστοποιημένο από επίσημους οργανισμούς, με σωστή εγκατάσταση σύμφωνα με τις προδιαγραφές της κάθε εστίας δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εστία κινδύνου για κανένα μέλος της οικίας είτε όταν είναι αναμμένο είτε στον καθαρισμό του.Μερικά λόγια για την Home Heating

Εδώ και 15 έτη η Home Heating φροντίζει να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στον τομέα της θέρμανσης.

Επιδίωξη μας είναι να παρέχουμε πιστοποιημένα επώνυμα προϊόντα πρώτης ποιότητας (αποκλειστικός αντιπρόσωπος της κορυφαίας ιταλικής εταιρείας Palazzeti και της Starfire στην περιοχή της Θεσσαλίας από το 2005), τα οποία χαρακτηρίζονται από την άριστη κατασκευή και μεγάλη αντοχή τους στο χρόνο.

Με συνεχής ενημέρωση στις εξελίξεις και αναβαθμίσεις των προϊόντων η Home Heating αναλαμβάνει την διάθεση και εγκατάσταση για :
 
. Τζάκια (Ενεργειακά τζάκια ξύλου και pellet)
. Λέβητες (Λέβητες pellet, αερίου, βιομάζας, ξύλου)
. Σόμπες (Ενεργειακές σόμπες ξύλου και pellet)
. Τζάκια Αερίου (Ενεργειακά τζάκια Φυσικού αερίου και υγραερίου)
. barbeques
. φούρνοι


Επικοινωνία με την Home Heating
Τέρμα Καραθάνου και Θέτιδος γωνία
Τηλέφωνο: 2410 259 079, 6938 420 675