Ο κ. Σωτήρης Μπουντής σύμβουλος τοξικοεξάρτησης και Υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ απαντά στις ερωτήσεις μας για το κρίσιμο θέμα των ναρκωτικών

Ο κ. Σωτήρης Μπουντής σύμβουλος τοξικοεξάρτησης και Υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ απαντά στις ερωτήσεις μας για το κρίσιμο θέμα των ναρκωτικών

To vreslarisa.gr επισκέφτηκε το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και ο κ. Σωτήρης Μπουντής Κοινωνιολόγος Msc, Σύμβουλος Τοξικοεξάρτησης και Υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ απάντησε στα ερωτήματα μας για το κρίσιμο θέμα των ναρκωτικών.

1. Μιλήστε μας λίγο για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ όλα αυτά τα χρόνια της πορείας του στη Λάρισα.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ λειτουργεί στη Λάρισα από το 1989 και έχει βασικό στόχο τη θεραπεία και την πρόληψη της χρήσης ουσιών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας. Οι υπηρεσίες που παρέχονται μέσα από τις Μονάδες του, αφορούν στην κινητοποίηση, στη θεραπεία, στην εκπαίδευση και στην κοινωνική επανένταξη χρηστών και πρώην χρηστών καθώς και στην υποστήριξη των οικογενειών τους. Η παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ είναι πολύπλευρη, εντατική και αποτελεσματική, με κεντρικό άξονα τη διασφάλιση του δικαιώματος των χρηστών για ουσιαστική απεξάρτηση και αλλαγή τρόπου ζωής (μακριά από οποιαδήποτε εκμετάλλευση οικονομική ή άλλη) και της ανάγκης των χρηστών και των οικογενειών τους για υποστήριξη και θεραπεία.


Η θεραπευτική παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ στηρίζεται στο μοντέλο των θεραπευτικών κοινοτήτων, μία από τις περισσότερο αποτελεσματικές προσεγγίσεις διεθνώς για την επίτευξη της ψυχικής απεξάρτησης, την εγκατάλειψη της συνδεόμενης με τη χρήση παραβατικής συμπεριφοράς και την κοινωνική επανένταξη. Προϋποθέτει την εθελούσια συμμετοχή στο πρόγραμμα, αναγνωρίζοντας τη σημασία ύπαρξης κινήτρου για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας, και βασίζεται σε ψυχοκοινωνικές μεθόδους, χωρίς τη χρήση υποκατάστατων ή άλλων ουσιών. Στην καρδιά της προσέγγισης βρίσκεται η αντίληψη ότι ο χρήστης ουσιών χρειάζεται μια δεύτερη ευκαιρία, για να αναπτυχθεί προσωπικά και συναισθηματικά, επαναπροσδιορίζοντας την προσωπική του ταυτότητα, τους στόχους ζωής του και τις σχέσεις του με το προσωπικό και το ευρύτερο περιβάλλον. Η ωριμότητα, η υπευθυνότητα, η εσωτερίκευση ενός συστήματος θετικών αξιών, η ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων ανήκουν στους στόχους της θεραπείας και αποτελούν μια στερεή βάση για να ανακτήσει το άτομο τον έλεγχο της ζωής του και να κάνει εποικοδομητικές επιλογές.

Σε ότι αφορά στις νέες δράσεις και δομές, υπάρχει μια διαρκής ανάπτυξη όλα αυτά τα χρόνια που προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στην εξέλιξη του ίδιου του φαινομένου της εξάρτησης. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκε και λειτούργησε ξεχωριστή Μονάδα υποστήριξης και θεραπείας της οικογένειας, ενισχύθηκε η Μονάδα της Κοινωνικής Επανένταξης και έγινε μία πολύ σημαντική επένδυση στην εκπαίδευση (παράλληλα με τη θεραπεία κάποιος μπορεί να τελειώσει τη βασική εκπαίδευση – Γυμνάσιο & Λύκειο ή να συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποιο ΙΕΚ ή και Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα – ΤΕΙ ή ΑΕΙ). Υπάρχει επίσης, μια σταθερή φροντίδα για τα θέματα υγείας των μελών (π.χ. λειτουργία οδοντιατρείου εντός των εγκαταστάσεων της Θεραπευτικής Κοινότητας).

Εκτός από το πρόγραμμα διαμονής, λειτουργεί σε ημερήσια βάση και μια Ανοιχτή Δομή Υποστήριξης που απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που διατηρούν μια λειτουργικότητα παράλληλα με τη χρήση ουσιών (π.χ. χρήση χασίς ή κοκαΐνης) ή οι υποχρεώσεις τους δεν τους επιτρέπουν την ένταξη σε ένα πρόγραμμα διαμονής. Ακόμη, λειτουργεί Μονάδα Συμβουλευτικής Κρατουμένων χρηστών στα Καταστήματα Κράτησης Λάρισας & Τρικάλων. Τέλος, η νεότερη δράση του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, αφορά στην απεξάρτηση από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.
 


2. Ποια είδη εξάρτησης αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ;

Όσον αφορά στις εξαρτήσεις, το ΚΕΘΕΑ ξεκίνησε με την υποστήριξη των ανθρώπων που είχαν πρόβλημα με τις παράνομες ουσίες (π.χ. χασίς, ηρωίνη, κοκαΐνη, κ.α.), ωστόσο τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και η υποστήριξη των εξαρτήσεων από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.


3. Υπάρχει λίστα αναμονής; Πόσος χρόνος χρειάζεται μέχρι να ενταχθεί ένας χρήστης ναρκωτικών ουσιών σε πρόγραμμα απεξάρτησης και ποιος είναι ο χρόνος απεξάρτησης;

Λίστα αναμονής δεν υπάρχει. Στα προγράμματα ψυχοκοινωνικού τύπου, όπως είναι το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, δεν υπήρχε και δεν υπάρχει λίστα αναμονής. Η προετοιμασία που χρειάζεται να ακολουθήσει κάποιος χρήστης αποτελεί και η ίδια μια διαδικασία θεραπείας, γίνεται στα Συμβουλευτικά Κέντρα και διαρκεί 1-2 μήνες περίπου. Όσον αφορά στο χρόνο απεξάρτησης και αυτός διαφοροποιείται. Στη Θεραπευτική Κοινότητα διαμονής για παράδειγμα, κυμαίνεται από 9 έως 12 μήνες, ωστόσο στις Ανοιχτές Δομές ο χρόνος μπορεί να είναι πιο ελαστικός. Σίγουρα βέβαια, ο χρόνος απεξάρτησης  εξαρτάται άμεσα και από την πορεία του καθενός και από την προσωπική δουλειά που έχει κάνει. Τη φάση αυτή ακολουθεί η υποστήριξη στο Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης.


4. Ποια είναι χρηματική επιβάρυνση για το πρόγραμμα απεξάρτησης;

Καμία. Όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται στα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ είναι δωρεάν.


5.  Ποιες είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει ένα εξαρτημένο άτομο έτσι ώστε να ενταχθεί στο ΚΕΘΕΑ;

Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει κάποιο από τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ, είτε ο ίδιος είτε κάποιος δικός του.


6. Ωστόσο κάποιοι θεωρούν ότι το πρόγραμμα απεξάρτησης δεν βοηθάει. Αλήθεια, τι ποσοστό επιτυχίας υπάρχει; Πόσα άτομα έχουν καταφέρει να απεξαρτηθούν;

Οποιαδήποτε προσπάθεια είναι σημαντική. Όσο πιο οργανωμένη η προσπάθεια, όσο πιο επιστημονικά δοκιμασμένη και όσο μεγαλύτερη επίβλεψη υπάρχει, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα. Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του ΚΕΘΕΑ, σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από άλλους φορείς (Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, κ.α.), ανεξάρτητα από τον χρόνο παραμονής σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα, οι μισοί περίπου άνθρωποι μετά από μια 5ετία δεν χρησιμοποιούσαν ουσίες, δεν είχαν πρόβλημα με την παραβατικότητα και είχαν έναν σημαντικό βαθμό ένταξης στην κοινωνία. Για τους ανθρώπους που είχαν παραμείνει στο θεραπευτικό πρόγραμμα για 12 μήνες, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 67%. Πάνω από εκατό άνθρωποι ολοκληρώνουν κάθε χρόνο τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.




7. Πώς βοηθά το ΚΕΘΕΑ στην επανένταξη αυτών των ατόμων στην κοινωνία;

Για πολλούς, η πιο δύσκολη περίοδος είναι αυτή που ακολουθεί την ολοκλήρωση της πορείας στη Θεραπευτική Κοινότητα. Δηλαδή, η φάση της ένταξης του ατόμου στο κοινωνικό σύνολο. Η βοήθεια για την κοινωνική επανένταξη ξεκινά μέσα από τη Θεραπευτική Κοινότητα, με την εκπαίδευση, την επίλυση των νομικών θεμάτων που μπορεί να έχει κάποιο άτομο και τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην ομαλή κοινωνική του ενσωμάτωση και την υποστήριξη σε ότι αφορά τις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις. Όμως, η ουσιαστική δουλειά που αφορά στην κοινωνική επανένταξη ξεκινά όταν το άτομο θα φύγει από τη Θεραπευτική Κοινότητα. Στο πλαίσιο της Κοινωνικής Επανένταξης, οι συμμετέχοντες οργανώνουν ξανά τη ζωή τους σε επαγγελματικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο, θέτουν νέους στόχους και τους πραγματοποιούν, αυτονομούνται και δημιουργούν τις προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να μείνουν μακριά από τα ναρκωτικά στην υπόλοιπη ζωή τους.


8. Το τελευταίο χρονικά διάστημα παρατηρούμε πολλά αστυνομικά δελτία που αφορούν τη διακίνηση ναρκωτικών στη Λάρισα. Ποια είναι η εικόνα σας για την κατάσταση στην πόλη μας; Υπάρχει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια;

Στις αρχές της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, η πλειοψηφία των ατόμων που προσέρχονταν ήταν από άλλες πόλεις. Σήμερα, η πλειοψηφία είναι από τη Θεσσαλία και αυτό από μόνο του αποτελεί έναν δείκτη. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης που έχει και αξιακή διάσταση, έχουν διογκωθεί τα προβλήματα της χρήσης, της εξάρτησης ή και της διακίνησης, καθώς για πολλούς ανθρώπους η χρήση μπορεί να φανεί ως ευκαιρία κερδοφορίας. Σε ότι αφορά στην προσέλευση, ο αριθμός των ατόμων που προσέγγισαν τις Μονάδες θεραπείας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ μέσα στο 2017 έχει αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.


9. Είπατε προηγουμένως ότι το ΚΕΘΕΑ διαθέτει Μονάδα Συμβουλευτικής Κρατουμένων και επισκέπτεται και τα Καταστήματα Κράτησης. Βάσει Νόμου παρέχεται  σε κάποια άτομα η δυνατότητα επιλογής τη θεραπείας έναντι της φυλάκισης; Τι έχετε να πείτε για αυτό;

Η δυνατότητα που δίνει ο Νόμος στους εξαρτημένους από ουσίες να επιλέξουν τη θεραπεία έναντι της φυλάκισης είναι πολύ σημαντική. Στο παρελθόν, οι χρήστες που είχαν παραβατική συμπεριφορά οδηγούνταν απευθείας σε κάποιο Κατάστημα Κράτησης, με αποτέλεσμα αυτά να γεμίζουν με εξαρτημένους και αυτό ήταν λάθος. Πολλά άτομα εμπλέκονταν με την παραβατικότητα αποκλειστικά για λόγους χρήσης και ο εγκλεισμός τους χωρίς θεραπεία, δημιουργούσε έναν φαύλο κύκλο εξάρτησης και παραβατικότητας. Το κίνητρο κάποιου που έρχεται για θεραπεία κατόπιν Δικαστικής Διάταξης/Απόφασης, είναι πολύ χαμηλό. Από την άλλη πλευρά, αυτό συμβαίνει και γενικότερα, δηλαδή πολλές φορές ένας χρήστης έρχεται για θεραπεία χωρίς να έχει ωριμάσει μέσα του η ανάγκη για απεξάρτηση, ωθούμενος από εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. οικογένεια, θέματα υγείας, εργασίας, κ.α.) που τον πιέζουν.


10.  Ποια είναι η πιο δημοφιλής ουσία εξάρτησης στη Λάρισα;  

Η κάθε ουσία κουβαλάει και έναν μύθο. Κάποιες θεωρούνται λιγότερο βλαβερές από κάποιες άλλες, άλλες συνδέονται με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, τάξεις και τρόπο ζωής, ενώ κάποιες άλλες όχι. Με βάση τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, η πλειοψηφία των ανθρώπων που έρχονται για θεραπεία αναφέρουν ως ουσίες χρήσης το χασίς, τα χάπια, την ηρωίνη και την κοκαΐνη. Η πραγματικότητα είναι πως οι χρήστες στην Ελλάδα είναι γενικότερα πολυχρήστες. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούν οποιαδήποτε ουσία ανάλογα με το κόστος, τη διαθεσιμότητα και με το πόσο δημοφιλής είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μεταξύ των χρηστών υπάρχουν διαχωρισμοί και κατηγοριοποιήσεις, για παράδειγμα «εγώ είμαι χρήστης μόνο κοκαΐνης ή μόνο χασίς και δεν είμαι πρεζάκι», «εγώ δεν θα κάνω ποτέ ηρωίνη», κ.λπ.  Ωστόσο, αυτές οι διαφοροποιήσεις τελικά καταρρίπτονται, όσο η εξάρτηση εξελίσσεται.


11.  Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε από αρκετά άτομα την απενοχοποίηση του χασίς, κυρίως από τη νεολαία. Αρκετοί φοιτητές το καπνίζουν για λόγους απελευθέρωσης, απόλαυσης, για την ενσωμάτωση τους σε κάποια παρέα, είτε απλώς για μαγκιά. Είναι πράγματι τόσο αθώο ή αποτελεί την είσοδο στα σκληρά ναρκωτικά;

Είναι μύθος ότι το χασίς και τα παράγωγα της κάνναβης είναι αθώες ουσίες και δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες από τη χρήση τους. Το χασίς και η κάνναβη είναι ψυχοτρόπες και εθιστικές ουσίες. Ειδικά για τους εφήβους, υπάρχουν αρκετές έρευνες που έχουν δείξει όλες τις αρνητικές συνέπειες που έχει η χρήση του χασίς στην ψυχοσωματική ανάπτυξή τους. Όταν κάνει κάποιος χρήση οποιασδήποτε ουσίας για μια μόνο φορά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εξαρτηθεί από αυτή.

Το προβληματικό όμως με την χρήση χασίς, είναι ότι μαθαίνει κάποιον να χρησιμοποιεί μια ψυχοτρόπο ουσία, μπαίνει δηλαδή κάποιος σε μια διαδικασία που θα του αλλάξει τεχνητά το συναίσθημα και την αντίληψη. Εφόσον μπει κάποιος σε αυτή τη διαδικασία και υιοθετήσει αυτή τη συμπεριφορά, μπορεί πολύ εύκολα να αντικαταστήσει αυτή την ουσία με μία άλλη - πιο αποτελεσματική - είτε ως προς το “ανέβασμα”, είτε ως προς τη χαλάρωση, είτε για να ξεχαστεί από τα προβλήματά του. Έτσι, περνάει κάποιος στην επόμενη φάση της χρήσης.

Όλη αυτή η κατάσταση με το χασίς τροφοδοτείται πάρα πολύ από τη μεγάλη του προβολή τα τελευταία χρόνια, όπως γινόταν παλαιότερα με το τσιγάρο. Αυτοί είναι οι κίνδυνοι της μόδας και πιστεύω πως πολύς κόσμος κάνει χρήση αυτής της ουσίας καθαρά για λόγους μίμησης.


12. Για λόγους μίμησης ώστε να γίνουμε αποδεκτοί, ότι αφού είναι στη μόδα έτσι μπορώ να προσαρμοστώ κοινωνικά…

Σε αντίθεση με ό,τι βλέπουμε στον κινηματογράφο, η χρήση ουσιών αποτελεί από μόνη της μια πολύ απομονωτική διαδικασία. Δεν σου ανοίγει πόρτες, δεν σε συνδέει με νέους φίλους, αντίθετα βαθμιαία θα περιορίσει την κοινωνικότητά σου, θα συρρικνώσει τον κύκλο των πραγματικών φίλων σου και θα σε οδηγήσει σε καταστάσεις έντονης μοναξιάς.


13. Πιστεύετε ότι αν γινόταν νόμιμη η διακίνηση του χασίς, θα μειωνόταν τα ποσοστά των χρηστών;

Όχι, ακριβώς το αντίθετο. Όταν μια ουσία γίνεται νόμιμη και προσβάσιμη, ο αριθμός των χρηστών αυτής της ουσίας αυξάνεται, όπως γίνεται σήμερα με το αλκοόλ και το τσιγάρο. Συνέπεια αυτού είναι ότι θα αυξηθούν και οι προβληματικοί χρήστες αυτών των ουσιών (δηλαδή αυτοί που θα κάνουν κατάχρηση και θα εξαρτηθούν από αυτές). Εξάλλου, συγκεκριμένες χώρες που έχουν διαφορετική πολιτική σε σχέση με τη χρήση κάποιων ουσιών (όπως για παράδειγμα η Ολλανδία), δεν σημαίνει ότι έχουν λύσει τα προβλήματα σε σχέση με τη χρήση των ουσιών και την εξάρτηση γενικότερα. Υπάρχουν και εκεί χρήστες εξαρτημένοι και θεραπευτικά προγράμματα και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα όπως και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη. Η ύπαρξη ή μη του προβλήματος με τα ναρκωτικά σχετίζεται πολύ περισσότερο με το βιοτικό επίπεδο, την έμφαση στην εκπαίδευση, τις αξίες που επικρατούν σε μια χώρα, παρά με την απαγόρευση ή μη κάποιων ουσιών. Σαφώς σε μια ιδανική κοινωνία δεν θα χρειαζόταν καμία απαγόρευση ή περιορισμός, αλλά δυστυχώς δεν ζούμε σε μια τέτοια κοινωνία. Σε μια κοινωνία η οποία θα επένδυε στην εκπαίδευση, δεν θα είχε ανεργία, θα είχε προοπτικές για τους ανθρώπους και δεν θα είχε παραβατικότητα, τότε ναι η ανάγκη για απαγόρευση θα ήταν πολύ μικρή έως και μηδαμινή.


14. Η άποψη πολλών χρηστών διαφόρων ουσιών "εγώ μπορώ και το ελέγχω, δεν θα πάθω τίποτα" κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Δυστυχώς, αυτό ισχύει και αποτελεί μια μεγάλη παγίδα ειδικά στο ξεκίνημα της εξάρτησης.
Συχνά περιγράφεται ως “μήνας του μέλιτος”, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια, όπου ο χρήστης μπορεί να νιώθει τα θετικά που του προσφέρει η χρήση. Πιστεύει ότι μπορεί να την ελέγξει – και μπορεί να είναι και αλήθεια αυτό – καθώς η χρήση του μπορεί να είναι περιστασιακή, οπότε δεν θα έχει στερητικό σύνδρομο, δεν θα νιώθει την εξάρτηση, γιατί απλά δεν θα είναι ακόμη στην εξάρτηση, με αποτέλεσμα όλα αυτά να του δίνουν την ψευδαίσθηση ότι ελέγχει την ουσία.

Την εξάρτηση θα πρέπει να την αντιληφθούμε ως μία διαδικασία, μία πορεία. Υπάρχει δηλαδή η περιστασιακή χρήση, η κατάχρηση και μετά ακολουθεί η κατάσταση της εξάρτησης. Μπορεί κάποιος να είναι στην αρχή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Όσο μεγαλύτερο ρόλο αποκτά η χρήση στη ζωή ενός ανθρώπου, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να κυριαρχήσει σε αυτή. Δηλαδή, στην αρχή μπορεί κάποιος να λέει “συνεχίζω τη χρήση γιατί δεν με ελέγχει η ουσία”, αλλά αν φτάσει στο σημείο να τον ελέγχει η ουσία, μετά θα λέει “θέλω μεν να σταματήσω, αλλά η ουσία με ελέγχει ολοκληρωτικά”. Δεν χρειάζεται να περιμένει κάποιος να φτάσει σε αυτό το σημείο. Όλες αυτές οι ουσίες λέγονται εθιστικές, εξαρτησιογόνες, επειδή ακριβώς δύσκολα ελέγχονται! Δεν πρέπει να υποτιμούμε την ισχύ αυτών των ουσιών.
 



15. Λένε ότι η ανθρώπινη θέληση αρκεί για να ξεπεράσουμε όλες μας τις δυσκολίες, ότι όλα είναι απλά και μόνο μέσα στο μυαλό μας. Το ΚΕΘΕΑ μιλά για τη δύναμη να αλλάζεις, πόσο εύκολο είναι να βρεις τη δύναμη να νικήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό;

Ευτυχώς ως άνθρωποι έχουμε τη δυνατότητα να αλλάζουμε και πολλοί άνθρωποι έχουν αποδείξει ότι η απεξάρτηση είναι δυνατή. Η εξάρτηση βέβαια είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία συνδέεται με πολλούς παράγοντες – προσωπικούς, οικογενειακούς, κοινωνικούς – και γι’ αυτό το λόγο είναι πολλοί οι τομείς στους οποίους πρέπει να παρέμβει κάποιος για να βγει από αυτήν. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει υποστηρικτικό περιβάλλον που θα βοηθήσει στην προσπάθεια απεξάρτησης. Άνθρωποι που δεν έχουν οικογένεια ή σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή τους και πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες και θεραπευτικά προγράμματα που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο να τους κινητοποιήσουν, άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες έντονης φτώχειας ή που το οικογενειακό τους περιβάλλον αποτελείται από χρήστες,  είναι πολύ δύσκολο να βγουν από την εξάρτηση. Η απεξάρτηση επίσης, εξαρτάται από την διάρκεια της χρήσης. Όσο πιο νωρίς διακόπτει κάποιος τη χρήση, τόσο καλύτερα. Η αλλαγή όμως, δεν στηρίζεται μόνο στη διακοπή της χρήσης, αλλά στην αλλαγή της νοοτροπίας, των αξιών, των πιστεύω και του τρόπου ζωής. Όσο στη συμπεριφορά σου, στις αξίες σου και στον τρόπο που λειτουργείς παραμένεις “χρήστης”, ακόμη και να σταματήσεις την ουσία, αργά ή γρήγορα θα υποτροπιάσεις. Είναι σημαντικό λοιπόν, κάποιος να αναζητήσει βοήθεια.


16. Ωστόσο όμως τα άτομα που παλεύουν με τις εξαρτήσεις έχουν εναντίον τους το στερητικό σύνδρομο.

Πολλοί επικεντρώνουν την εξάρτηση στη σωματική της υπόσταση, ωστόσο δεν είναι το στερητικό σύνδρομο το πρόβλημα που εμποδίζει κάποιον να απεξαρτηθεί. Αυτό είναι το μικρότερο ίσως μέρος του προβλήματος. Το μεγαλύτερο είναι η ψυχολογική εξάρτηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει κάποιον ξανά στην υποτροπή, γιατί απλά ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν έχει μάθει να ζει διαφορετικά και να ικανοποιεί τις ανάγκες του με διαφορετικό τρόπο.



Ο Σωτήρης Μπουντής, είναι Κοινωνιολόγος Msc, Σύμβουλος Τοξικοεξάρτησης και Υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ.


Για προβλήματα που αφορούν στη χρήση ουσιών:

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ
Κύπρου 103 (Ισόγειο) – Λάρισα
Τηλ.: 2410 254597

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ
Αγίου Νικολάου 10 – Τρίκαλα
Τηλ.: 24310 29921

ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΟΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ
Πηνειού 10 (4ος όροφος) – Λάρισα
Τηλ.: 2410 253134


Για προβλήματα που αφορούν στον εθισμό στο αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια:

ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ
Κύπρου 103 (1ος όροφος) – Λάρισα
Τηλ.: 2410 555050


Για ενημέρωση και συμβουλευτική σε γονείς, αδέρφια, συντρόφους χρηστών ουσιών:

ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ
Πηνειού 10 (2ος όροφος) – Λάρισα
Τηλ.: 2410 237811

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.

Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του site μας και τη βελτίωση της online εμπειρία σας.
Πατήστε "Αποδοχή Cookies" για να συνεχίσετε ή επιλέξτε "Περισσότερες πληροφορίες" για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τα cookies.