vreslarisa.gr

                   

Η πόλη μας

Λίγα λόγια για την πόλη μας

Η Λάρισα είναι πόλη της Θεσσαλίας, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού αλλά και της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο και κόμβο επικοινωνιών και συγκοινωνιών. Ο πραγματικός πληθυσμός της, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ανέρχεται σε 124.786 κατοίκους, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Από τις 7 Νοεμβριου 2010 συμφωνα με τα νεα σχεδια για τις περιφερειακες διοικήσεις και το σχέδιο Καλλικράτης, ο πληθυσμός του νέου διευρημένου Δήμου Λάρισας ανέρχεται σε 139.403 κατοίκους. Η πόλη καταλαμβάνει έκταση 19.000 στρεμμάτων και διαρρέεται από τον Πηνειό ποταμό.  

 

Ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία

Λάρισα στην προελληνική γλώσσα σημαίνει κάστρο, τοποθεσία οχυρωμένη, δυνατή, απρόσβλητη. Φαίνεται ότι η Λάρισα, σαν θέση τουλάχιστον, ήταν γνωστή πολύ πριν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας μιλήσουν την ελληνική γλώσσα. Η αρχαιολογική έρευνα ωστόσο, με βάση τις ανασκαφικές δοκιμές που έγιναν στο φρούριο της Λάρισας, ανεβάζει τις αρχές του πρώτου οικισμού της πόλης στα νεολιθικά χρόνια.

Η μυθολογία πάλι μιλάει και για τους πρώτους ιδρυτές της πελασγικής μητρόπολης και αναφέρει τα ονόματα του Λαρίσου, γιού του Πελασγού, και του Ακρίσιου, που σύμφωνα με τον Απολλώνιο το  Ρόδιο σκοτώθηκε από τον εγγονό του Περσέα σε αγώνες δίσκου και θάφτηκε μέσα στο ναό της Πολιάδας Αθηνάς, που ήταν χτισμένος πάνω στ η λαρισαϊκή ακρόπολη. Οπωσδήποτε όμως είμαστε βέβαιοι πως η Λάρισα ήταν κέντρο της εύφορης πελασγικής χώρας, και αναφέρεται πολύ συχνά από όλους τους ιστορικούς συγγραφείς της αρχαιότητας.

Παρακολουθώντας μάλιστα κανείς αυτές τις αναφορές, διαπιστώνει πως η ιστορική μοίρα της Λάρισας ήταν ταυτόσημη με τη μοίρα ολόκληρης της Θεσσαλίας. Πολλές φορές μάλιστα φιλόδοξοι άρχοντες της Λάρισας οδηγούσαν την πόλη στο πανελλήνιο πολιτικό παρασκήνιο παίρνοντας μέρος σε πολιτικές ή στρατιωτικοπολιτικές εξελίξεις, και επηρεάζοντας καμιά φορά ως ένα σημείο την πορεία τους.

Η Λάρισα εμφανίζεται στο ιστορικό προσκήνιο σύμφωνα με τα μαρτυρίες πολλών ιστορικών συγγραφέων από τον 8ο π.Χ. αιώνα. Πρώτος βασιλιάς της με δελφικό χρησμό, έγινε ο Αλεύας ο Πύρρος, που ήταν και γενάρχης της πανίσχυρης και ιστορικής δυναστείας των Αλευαδών, που πολλοί τους ταυτίζουν με τους ήρωες Λαπίθες.

Μια εικόνα της πολιτισμικής φυσιογνωμίας της αρχαίας Λάρισας μπορεί να προσεγγίσει κανείς από τα εκθέματα του θεσσαλικού μουσείου. Μπορεί να διακρίνει κανείς πώς στην αρχαία Λάρισα υπήρχε μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική παράδοση, που δεν αντλούσε πάντα τις δυνάμεις της από την καλλιτεχνική πραγματικότητα της κάτω Ελλάδας αλλά είχε διαμορφώσει ένα δικό της ύφος, που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σε όλες τις περιπτώσεις καθυστερημένο, ή , όπως λέγεται επαρχιακό.

Είναι γνωστό πως στη Λάρισα, και μάλιστα κοντά στους Αλευάδες, έζησαν κατά καιρούς και δίδαξαν ο Πίνδαρος, ο Σιμωνίδης, ο Γοργίας, ο Ιπποκράτης, για τον οποίο μάλιστα λένε πως πέθανε και θάφτηκε στη Λάρισα. Η γραπτή παράδοση λέει πως ο Σοφοκλής έγραψε δράμα με τίτλο Λαρισαίαι, δεν αποκλείεται λοιπόν να πήγε και αυτός Λάρισα να το διδάξει.

Από τη Λάρισα κατάγονται ακόμα ο ιστορικός Πολύκλειτος, που έγραψε για το Μ.Αλέξανδρο, ο φιλόσοφος Φίλων και ο νεοπυθαγόρειος Αναξίλαος.
Share

 
 
 
 
Είστε εδώ: